Höst i luften

Nu tror jag bestämt att det blivit höstluft ute.

Har varit förvånad över att det faktiskt varit så varm luft ute hittills, även om det inte varit jättefint väder. Nu är det bara att sätta sig och vänta på dom uuuuunderbara färgerna i naturen som hösten för med sig.

Som sagt - det är en tröst att hösten är så vacker.... :-)

Rackarns att det blåser... hade velat gå ut och fota lite. Får se vad vi kan hitta på... kanske finns några busiga hästar i hagen, dom är bättre att fota än blommor när det blåser iallafall.

Mannen med full koll!

I morse när jag skulle äta frukost upptäcker jag att det inhandlats en ny smörask. Fantastiskt - då den gamla tog slut igår och ingen ny fanns att uppbringa i frysen.

Maken har alltså lyckats komma på den brillianta idén att faktiskt handla lite trots allt. (och sett vad som är slut osv)

Kruxet var bara att det är smörask "YY" som är inhandlad...  vi har kört med smörask "XX" i typ ett år eller nått. Jag frågade sonen när vi åt frukost (maken sov) varför vi har "YY" ???

- Ja, men pappa sa att det är ju det du vill ha!
- Dah.... typ för ett år sen eller nått ja!
suck....

Kanske ska berätta att maken äter inte smör alls på sina mackor... men eftersom han potentiellt gör mackor åt barnen åtminstonde TVÅ gånger i veckan + öppnar kylskåpsdörren minst 4ggr om dagen så BOOOOORDE han ju kanske ha koll på att det är smörask "XX" som befinner sig i kylen numera.  Eller?

Det kanske är för mkt begärt. Sorry.

Makens svar när jag undrade lite försiktigt när han väl vaknade var...
- ja, men hur ska JAG kunna ha koll då? Du brukar ju äta det där?
Jag: -Dahhh (igen) för en stund sen ja... typ ett år eller nått.... 


Maken: -Vet du hur stressad jag var igår med ungar, handling och pizza och klockan mycket osv osv ?
Jag: -välkommen i klubben!
Maken: -Ja, men det har väl inget att göra med vad du gör och hur jag hade det IGÅR?
Jag:  - tyst....  (tänker - oooooohhhh nej, inte alls dear. inte alls....) ;-DDD

Maken: -du får väl slänga bort asken då om du inte ska ha det.
Jag tänker (bäst så): - ohhh vilken fiffig lösning.

Sen kändes samtalet om smörasken som över. ;-DDD

Brukar inte skvallra på min man så här, men ibland undrar man ju... har makar (män) i allmänhet så här fantastiskt bra koll på saker och ting eller har jag lyckats hitta ett "måndagsexemplar"??? Går det att skicka dom på nån form av utbildning eller så?  


Då var man på plats igen då

Man är lite seg i kolan efter en heldag i huvudstaden.

Eller nåja, det är ju några timmar som tillbringats på tåget till och från så klart. Men det är banne mig värt det att åka tåg - såååå skönt att slippa köra, parkera osv. Och tänk när man ska hem och är trött i benen och huvudet... vad härlig att bara få sitta på sin plats, inte behöva styra eller vara uppmärksam på nått utan bara flyta med. Synd bara att det faktiskt är lite dyrt att ta tåget... sänk priserna så skulle fler begripa hur bra det är. ;-)

Men jäsiken vad det regnar här hemma nu. Det började på vägen hem faktiskt, så jag tror regnvädret har dragit sig norrut (ska spana in SMHIs radarbild och kolla om jag har rätt) och det fullkomligt ÖSER ner ute nu. Det var lite jobbigt att köra hem från tågstationen.... fick köra slalom mellan alla himla grodor som satt på vägen! Allt från små pyttisar som man bara såg när dom hoppade i princip till stora klossor som var som knytnäven. (dom syns!) Tycker det är lite hemskt att köra på dom.... fast det kanske inte är så bra att bara ha koll på grodorna för jag höll på att klippa ett rådjur istället... ehrrr.... något större och kanske bör undvikas mer än grodorna. ;-)

Nu känns det som ett horisontellt läge skulle vara rätt underbart.... och smälta all inspiration som flödat genom huvudet idag.

Måste man...

sitta och äta frukost så här tidigt?

JÄSP!

Snart på ett tåg mot huvudstaden....

En långsynt leksak

Var ut och tog ett par kort på dottern som har fått en viss förkärlek för våra sand/jord-högar här ute på gården. ;-)

Monterade på "nykomling nr2" dvs ett 70-200/4,0 IS USM. Oxå ett begagnat-fynd alltså. Känns vääääldigt bra! Efter att ha läst och läst och läst lite till så föll valet på detta.

Det finns nämligen hela 4st snarlika sånna här objektiv.

70-200/2,8 IS    
70-200/2,8    
70-200/4,0 IS  (IS står för bildstabilisator - detta är alltså MED)
70-200/4,0       (alltså UTAN stabilisator)

Då är grejen att det som heter 2,8 IS är det dyraste - vi pratar över 20.000:- och det är alltså mest ljuskänsligt oxå. Sen har vi 2,8 utan IS och 4,0 med IS - dom ligger ungefär i samma prisklass - ca 13-14.000:- och sedan 4.0 utan IS som är det billigaste. (lite osäker på pris här men runt 7000:- tror jag?)

Så, frågan för mig blev liksom.... 4.0 MED eller 2,8 UTAN - i den prisklassen kände jag att det gick att hålla sig utan att baxna... men efter att ha läst en hel del frågor som ställdes om precis detta så slog det över att ett 4.0 MED IS ändå var ett bättre val.  Och sen som ett brev på posten kom tanken om man skulle sikta på ett 2,8 IS iallafall... begagnatmarknaden har ju lite andra prislappar....  men det som talade emot detta var att det sägs att 2.8 IS var kinkigare i motljus och dessutom väger det objektivet typ dubbelt upp mot 4,0 IS och bara en sån sak. Till slut får man ju vara tyngdlyftare för att vara fotograf liksom...

Så, det blev ett 70-200/4,0 IS  jag letade efter och hittade ganska snabbt. Ser ut att vara i kanonfint skick så det är nog inte mycket använt. Betalde 8500:- för detta vilket nog får anses som ett bra begagnatpris. Hittar du nått billigare så är det bara att gratulera! ;-)

Tog detta ute på gården nyligen:


Nu är det ju lite modifierat med actions och beskärning förståss och det säger ju inget om var jag egentligen stod när jag fotade.... så visst.... det är säkert en värdelös referensbild. :-DD  Men det är iallafall fotat med zoomen. ;-)

Sen fotade jag lite med det andra jag fick hem först oxå och då bidde det så här:


Oxå beskuret mm så det är väl heller ingen suverän referensbild kanske... ;-DD  Men iallafall... det ÄR taget med 17-55-an ;-D  Det hittade jag oxå begagnat i skapligt bra skick till en prislapp på 7000:-. Verkar som dom ligger på ca 8-8500:- som beg vanligtvis så det känns helt ok. Nypris ligger runt 11.000:- ungefär.

Så.... nu är det ett macro (Tamron 90mm) + ett nytt hus (40D) som står på önskelistan och skall införskaffas innan det här är klart. Ohhh, just det ja... finns en liten parantes oxå på min önskelista.... en *dyr* parantes. HOST HOST. Skulle jag lyckas springa över ett beg. till bra pris så är risken stor att det kan bli ett fast 85mm/1,2 oxå. Ett objektiv som har fått vida beröm. Sök på Canon 85 1,2 L II så hittar du säkert lite intressant prisinfo... *ehr*

Just nu fotar jag med en Canon 400D. Ville passa på att uppgradera huset ett snäpp (eller två) oxå när jag ändå hade möjlighet och tanken har flugit fram och tillbaka där oxå med vad man skall välja.

40D eller 50D (som är nyast?) Då blev jag rekommenderad 40D faktiskt av dom som var lite mer pålästa i fotoklubben eftersom den har bättre brusegenskaper etc än vad 50-an har. Och prislappen blir så klart något mindre. Annars skulle man ha gått direkt upp på 5D... och tar man det klivet så kan man lika gärna gå på en Mk III eller vad 17 dom heter och då har vi en prislapp på över 20.000:- igen - och det bara för kamerahuset. Wowsan.... visst är det skoj med foto? ;-DD Nåväl... där kändes det som det blev skapligt mycket överkurs för min del och sååååå jäkla proffsig känner jag mig inte så jag kan motivera att springa runt med en sån kamera faktiskt. Skulle knappt våga gå utanför dörren med den utan  hänglås runt halsen typ.... och då försvinner vitsen med mitt fotograferande tror jag. Det skojsiga är dock att 40D knappt finns att få tag på nya i affären längre eftersom 50-an kommit ut. Men vissa har kanske kvar, annars söker jag ett begagnat i bra skick som är lite använt. Går lika bra det.

Därav mitt val på 40D. Kommer säkert en dag när jag vill byta upp mig igen, men det tar jag då. Den dagen behåller jag säkert den kameran som jag har innan som en "back-up-kamera" oxå, vilket jag inte kommer göra nu. Jag kommer sälja min 400D bara jag hittar ett nytt hus. Känns onödigt att ha två hus i dagsläget, det har jag inte behov av.

Det var min lilla kamera-story så här långt... ;-)

PHU!

Ett litet morgonsamtal med en liten nätt kö på ca 10-12 minuter till Ellos och vips så blev jag av med en av ordrarna. Tack gode gud för att det var så smidigt. Ingen diskussion där inte. F.ö första gången jag pratar med en *kille* hos ett klädföretag tror jag... haha.

Lillasyster fortsätter sin förkylning så det blir en haltande vecka ang. jobb. Men det är ju som vanligt på det här bygget känns det som. Varför ska nått rulla på smidigt? ;-) Ja, ja... man får jobba det man hinner liksom, även om jag gärna skulle vilja haft några dagar extra den här veckan i och med att det ska förberedas till Lagerkalas på söndag. Lagret fyller ju 1 år. Skojsigt.

Men Lördag är väl en utmärkt dag att slita häck på? hehe.... då får gubben hjälpa mig trolla tillbaka borden oxå så för närvarande står kvar med loppisgrejjer inne i en annan del av ladan.

I morgon ska jag ju som bekant till huvudstaden och roa mig på Formex, så den dagen är vigd från morgon till kväll åt att resa, springa runt i 180 knutar och kika på allt skoj på mässan för att sedan resa hem igen.

Snuskigt irriterad

När man spenderat ca 2½ timme av kvällen med att *försöka* beställa en drös med kläder åt ungarna från Ellos och kundkorgen för ANDRA gången försvinner upp i rök för att det blir nått fel vid utcheckningen så blir man SKAPLIGT IRRITERAD!!!

GAAAAAHHHH

Första gången tog jag klädesplagg för klädesplagg som ungarna önskade sig och knappade in så jag hade inte ens nerskrivet vad dom ville ha....

Sen fick jag skriva ner allt på ett papper.... och knappa in det IGEN... för att ytterligare en gång mötas av nått jävla ERROR vid utcheckningen och nån sida som inte kan visas och VIPS är hela kundkorgen borta igen.

Det blir ett telefonsamtal i morgon istället.... fast då lär jag väl få häcka i telefonkö tills vem vet vad löser av... *suck*

Det var ju inte så himla smidigt och enkelt det här inte.... (och jag som tyckte jag hade en så bra plan här)

TILLÄGG - OM ÄN MER IRRITERAD!!
Och exakt HUR jävla häftigt är det att hitta TVÅ orderbekräftelser i e-mailen en timme senare??? WHAT!????  Via Ellos egen sida där alla uppgifter står så gick det inte att utläsa att nån order alls gått igenom, men tydligen så har BÅDA gått igenom som strulade. Häftigt värre....  Jäklar vad ungarna kommer få kläder... två av varje... skoj...... eller inte.
Känns dock som det behövs ett samtal till herr Ellos TIDIGT i morgon bitti för att reda ut ett och annat. GAAAHHHHH. Nån tröst kanske är att jag inte behöver rabbla 3000 siffror igen iallafall....... DAAAHHHHHH ska nog ta och gå och lägga mig nu innan jag gör nått dumt.

Lika bra...

att när paketen väl kommer så sprider dom ut sig och kommer två dagar i rad istället för på samma dag. För annars hade det ju räckt att åka EN gång till utlämningsstället för att hämta. Men nu löste det ju sig så smidigt så jag fick åka BÅDE idag och igår... för vad skulle jag annars haft för mig? ;-DDD

Nåja, jag kunde inte vänta heller... fick ju bara looooov att åka dit och hämta ytterligare en ny "leksak"  till kameran. Idag har jag inte hunnit med några testfoton ännu eftersom regnet behagar strila ner på utsidan mer eller mindre konstant. Får berätta mer om nykomlingen när jag har nått skoj foto att visa samtidigt. Roligare så.

Har ett par saker till på önskelistan som inte är inhandlade ännu, men det kommer. Ska i första hand kolla om det går att få tag på sakerna begagnade så jag ska spana här under hösten. Dom två jag redan köpt hittade jag liksom med en gång när jag började leta så jag kunde inte låta bli att testa shoppinglyckan. ;-)  (japp, båda är köpta begagnade och har sparat mig åtskilliga tusenlappar mot nya....)

Kan visa det här fotot iallafall som jag gjorde i ordning häromdagen. Det är taget för inte så länge sedan. Det är Maria som har stallet som hade den här cykeln som "reklamskylt" för caféet som var öppet under sommaren. Så himla läckert när hon målat cykeln GUL och sen satt blommor i korgen. Den stack verkligen ut var den än stod. (hon rullade runt den lite...) Har för mig att hon sa att det var en gammal postcykel som hon köpt för jättelänge sedan. Antar att den var gul från början oxå kanske men hon har nog bättrat på lite....Har lagt på en action från "Michelle Nicole" som heter Carnival. Läckert va?

Testkörning

Lät som ett felformulerat ord, men vad säger man då? Man kanske inte skriver det i den formen...

Idag har jag testkört.... kanske är bättre?
Ja, ja... vad jag vill komma fram till är att jag var ute och testkörde (nu är vi där igen) ett nytt objektiv som jag fick hem idag.
Lallade runt lite på baksidan bara så det blev väl inga vettiga bilder så där, men den här tyckte jag blev läcker så den gjorde jag i ordning i visbart skick.Det jag fastnade för är att det blev så otroligt läcker "bokeh" i bakgrunden. (det är alltså området som är oskarpt som kallas bokeh) Känner mig nöjd så här långt. Det är ett 17-55/2,8 med stabilisator. Ganska ljuskänsligt så det kommer bli perfekt att använda inomhus, till porträtt och lite annat där man inte behöver zooma in så mkt utan jobbar lite på nära håll.
Det jobbiga med alla olika objektiv tycker jag är att alla har olika diameter = det behövs olika storlek på filtret till alla. OK, ett UV-filter vill man ju ha ständigt på objektivet, men vissa effektfilter hade ju kunnat vara kul att byta emellan så där. Känns vansinnigt att ha en uppsättning till varje objektiv. ;-DDD

Ja, det var objektivet för näääääära bilder, och förhoppningsvis kommer det landa ett najz zoomobjekiv som passar för motiven lite lääääängre bort i postlådan inom kort. Sker lite uppgradering av kameraprylar här för tillfället, något som jag planerat och drömt om sedan före jul förra året....  skoj. Det är lite arvepengar som jag har bestämt att dom inte bara skall flyta ut i svarta hål utan användas till något "vettigt". (kan ju diskuteras i all oändlighet om det är vettigt eller inte, men oavsett om det är vettigt eller för det höga nöjets skull så går en del alltså till något *till mig* - och det känns rätt)

I övrigt har vissa av oss varit alldeles för pigga för att vara sjuka... typ. Det är väl så med barn. Men det hade inte känts ok att skicka iväg henne till dagis som hon var i morse iallafall - även om jag vet att det är måååånga barn som är bra mycket sjukare innan dom får vara hemma. Känner mig priviligerad (hur det nu stavas) som faktiskt KAN låta mitt barn vara hemma även när det är *lite* sjukt. Man behöver ju inte sprida smittan vidare 17 varv i onödan tycker jag. Så här i "gris-sjuke-tider" så tycker jag att fler föräldrar borde begripa att dom ska stanna hemma med sina barn mycket tidigare.

Nu ska jag nog göra nått som jag inte gjort på länge - sätta mig och glo lite på TV! ;-)

Då var det dags!

"Höstens" första VAB!

Som ett brev på posten - lagom en vecka efter dagis-start. Jag är inte förvånad.

Igår kväll slog förkylningen till rejält och naturligtvis lagom till läggdags. Jobbigt. Man erbjuder all hjälp man kan, men nix, den damen skall varken ha näsdroppar eller något annat... envis som synden. Till slut kom hon iallafall på att hon ville ha något att torka näsan med och nappade på en mjuk handduk. (brukar köra med det för det är skönare och lättare än att trillskas med massa papper när man ligger i sängen - bara att kasta i tvättmaskinen sen på morgonen)

Hoppas bara en annan håller sig hyfsat frisk till på fredag när det är besök i huvudstaden som gäller. ;-)

Jag in tha svampskog... typ!

Kan ju säga att jag säääällan befinner mig i skogen utan att ha en häst i sällskap. Idag blev det ett smärre undantag dock. På vår ridtur i morse såg vi ett gäng fina kantareller som Maria missade då hon gick i närheten igår och eftersom hon inte hade någon möjlighet att ta med sig dom på hästen så planerade hon att gå tillbaka senare.

Fick en idé om att jag skulle hänga på och ta kameran med mig så kunde jag ju fota lite. Fint väder och allt och så fick man sig en lite promenad oxå.

OK - tro nu inte att det handlar om att gå flera kilometer i skogen, noop, inte jag inte. Nu pratar vi om skogen som ligger typ på andra sidan knuten av gården... nästan. ;-) Max 10 minuters promenad alltså! Det är mer på min nivå.

Lillasyster ville hänga på så jag sa att det kunde hon väl göra eftersom det inte var långt, på med stövlarna bara så går vi. Hon hoppade raskt i dom och hängde på. Tyvärr dröjde det typ 200 meter innan hon började lacka ur. Hon ville inte gå, hon skulle gå hem igen. OK så jag - du kan vända och springa hem till farmor och farfar igen om du vill, gå bara på sidan (vi tog den enkla vägen = vägen fram till skogen nämligen). Men se det skulle hon inte alls göra, inte själv. Och jag var envis och sa att jag vänder inte, då får du följa.

Hon hängde på.
typ 100 meter till innan nästa omgång kom...
-Jag vill inte vara här, jag vill hem.
- Ok fine - det går bra att vända (historien upprepar sig ang. att hon kan promenera tillbaka om hon vill)
Nix, absolut inte.... (!)

Så, vi promenrade resterande bit till skogen under protest och 50 meter från vägen och ner till kantarellerna under totalt vansinnesutbrott. Hon skulle INTE vara där i skogen - hon skulle vara HEMMA!

Daaahhhh.... ignorans.... då orkar man liksom inget mer.

Så kom vi då äntligen ner till kantarellerna och innan Maria fick plocka dom så passade jag på att fota lite. Blev inte så där vrålbra precis, men ett kort på "guldet" har jag fixat i ordning iallafall. :-)Fast det är fasligt vad mycket barr och grässtrån mm det är i skogen som man inte alls ser när man är där. Mysko det där! ;-) Ändå rensade jag upp lite innan jag fotade. Ni ser ju hur bra det gick. ;-)

Kantarellerna fotades och plockades och då först började lillasyster återgå till normal person. Nyfikenheten tog nog överhand och hon tinade upp lite.

Vi promenerade "skogsvägen" tillbaka vilket innefattar ca 100m skogsstig och sen över lite åkrar och vips så är man hemma på baksidan av huset. ;-) Blev några fler svampar där i skogen som föll offer för kameran, men inga fler hamnade i svampkorgen. Hade nog inte blivit så himla bra i slutänden då.


Ja, fina är dom iallafall, men nån annan får gärna äta (dom som går att äta - resten kan förbli i skogen).

När svampskogen var slut styrde vi kosan mot trädgårdslanden bredvid älven och snattade en morot (Marias svärisar har land där så det var "godkänt") och en ärtskida till Frida. Mycket uppskattat och delvis därför hon tinade upp när Maria frågade om vi skulle gå och plocka en morot. ;-)
Fick nån idé om att man kanske skulle införskaffa sig några morötter efter mörkrets inbrott men jag tror jag håller på mig. Känns inte helt ok att smyga runt och palla morötter när man närmare sig 37... eller? ;-DDD  Fast jäklar vad goda dom är när man precis dragit upp dom från landet - det smakar ju M-O-R-O-T !!! Finns inte en enda morot i affären som kommer i närheten av den smaken... konstigt det där!

En gång var jag alltså i skogen två gånger... fantastiskt.

Fotoutmaning i Rättvik

Idag var jag iväg på en liten utmaningsgrej som vi drog igång i fotoklubben.

Intresset verkade rätt stort och förhoppningen var att det skulle dyka upp ganska många, men när vi väl stod där runt 14-snåret så blev vi till slut 4st som började med en fika.


Vi tuggade i oss lite och pratade för att sedan ta fram våra utmaningslappar som var och en förberett hemma för enkelhetens skull. Dom fördelades genom att vi "knackade arm" så alla fick någon annans lapp. Jag fick Lindas lapp, och på den stod följande:

*** EDIT: Nu har jag klistrat in fotona jag tog till varje utmaning oxå....***

1) Fotografera där färgen RÖD är dominant


2) Fotografera en rörelse


3) Fotografera ett självporträtt


4) Fotografera minst två olika geometriska former på samma bild


5) Fotografera en relation mellan en människa och ett djur


Själva utmaningen i det hela var inte bara att fotografera dessa saker utan att göra det i TURORDNING enligt listan och när tiden gått ut skulle man presentera 5 foton i rad på minneskortet i kameran där dessa 5 bilder låg. Alltså - det fick bara finnas ett foto på varje grej för att detta skulle vara möjligt att presentera i slutänden.

Lite knivigt ifall man lyckas fota flera bra kort på något, då var det bara att bestämma sig för vilka man skulle radera och vilket som skulle vara kvar i slutänden.

Nåja, vi beslutade tillsammans när fikat började ta slut att vi hade 45 minuter på oss innan vi skulle vara tillbaka på samma plats igen för redovisning. Först tänkte vi att man skulle haft 1-1½ timme på sig eller nått, men eftersom vi bara var 4st så trodde vi nog att 45 min skulle räcka - och det gjorde det alldeles lagom.

Tillbaka på plats igen så fick den som skrivit utmaningen kolla igenom den andras kamera att dom 5 bilderna låg på rad och i rätt ordning. Vi passade på att kolla varandras oxå eftersom det var lite kul att se hur det tolkats.

Testa själv om ni är ett litet gäng - det är helskoj!

Ska ta och sätta mig och redigera mina bilder från den här utmaningen så kommer dom strax på en blogg nära dig eller/och ett flickr-galleri närmare än du tror. ;-)

Klura ett tag på dessa under tiden - vad hade DU velat fota?

Fredagsmys med kokt kattmat...

Det är ju som bekant freeeedag och då tycker jag att det är läge för lite fredagsmys och lite god mat.

Nu är det bara jag och syster yster hemma för kvällen och vi är alltså två som skall äta. Jag överlåter val av fredagsmys-mat till henne, kan ju vara kul att få bestämma ibland.

- vad vill du ha för fredagsmys-mat ikväll (ledande fråga - betoning på MYS här...)
- Korv och Makaroner svaras det i självklar ton utan betänketid.
- hm... är det din fredagsmysmat frågar jag igen!
- JA!

OK, bara att falla till föga... här fredagsmysar vi med korv och makaroner!

Fast det höll på att bli korv och kokt kattmat. ;-D

När vattnet till makaronerna äntligen kokat upp så hällde jag direkt från plastburken (Tupperware) ner "makaronerna" (eller inte) i kastrullen. Noterar dock efter en sekund att "makaronerna" ser väldigt mörka och ibland färgglada ut mot vanligt.... slutar hälla, tittar vad jag håller på med och konstaterar att jag står och häller i kattmat (torrfoder) i kastrullen med kokande vatten.

Ja, men så där ja - mums fillibabba... här skapar vi nya maträtter.  (urk)

Gör om gör rätt.... så nu håller jag på att koka nytt vatten.

Har NOGA ställt undan kattmaten och kollat att jag fått fram burken med MAKARONER istället. Blir nog godare så. ;-D

Blev man nått snyggare eller?

Ehhh, snyggare kanske är fel att säga - hur man än borstar en gris så är det ju alltid en gris som man säger, men nu har jag suttit med lektion nr 9 och läst om ansiktsretusch och som övning drog jag fram ett foto på undertecknad från förra sommaren.

Nåja, lite bättre blev det nog kanske, men sen är väl allt relativt och en smaksak hur man vill betona saker och ting.

Före längst upp och efter längst ner. (ifall nån skulle fundera... fniss)


Nu ska jag återgå och lyssna på lektion nr 10 som för övrigt är den sista som tillhör kursen och den handlar om att lära sig om hur man ska kunna skriva ut perfekta papperskopior. SEN är det dags att ta tag i mina 3 foton för examensuppgiften.... PHU! Som jag VÅNDAS över denna uppgift. Jag har iallafall lyckats få fram vilket budskap jag vill ha och vilka 3 bilder jag ska använda så det känns liiiiite bättre nu. Vill dock gå igenom alla lektioner innan jag sätter tänderna i den uppgiften.

TILLÄGG:
Måste bara slänga in ytterligare en bild med lite "prinsesskärpa". :-)Rätt najz - eller? ;-)

Så, då kan vi återgå till det verkliga livet igen, men det var kul att se rätt trevlig ut på kort för
en gångs skull. Och faktiskt - jag gillade kortet jättemycket innan jag ens började peta på det med Photo Shop, och det är dottern som tog det med min gamla kamera förra sommaren när vi satt ute och hade picknik på gräsmattan. Jaha - en blivande fotograf där kanske? :-)

Och för att svarapå  
Annis kommentar - johoooo, det är visst minst 15 000 sidor handskrivet på engelska med 3000 redigerade kort som skall visas på tentan - SÅ DÄ SÅ! *nickar envist* 

..... känns iallafall så, men jag inser ju att det blir bra bara man tar det lugnt och fint och en sak i taget...
Tyvärr har jag en tendens i sånna här lägen att vilja vara (skapa något) Perfekt med minsta möjliga ansträngning. Jag är alltså LAT oxå. (ehr) Kanske inte världens bästa kombo, men å andra sidan är mitt motto: *det löser sig*, och faktiskt - det brukar det göra för det mesta. :-)

Have a guess!

Vad är det för dag idag??


JO - det är ju FREEEEEEDAG!!
(nån som missat att det är min favvo-dag?) hehe.

Dagen bjuder på mulet och lite regn, men det gör inte så mkt egentligen. Det ligger kvar lite värme från gårdagen som var helt fantastisk! Och för övrigt så har jag inte planerat att göra nått ute ändå idag så där.

Idag ska jag *studera*! Jepp, dags att sparka igång och göra klart Photo Shop-kursen. Tänkte jag skulle ha gjort det under sommaren när jag var så himla ledig och hade sååååååå lång tid på mig. Jo, typ, tjena! Det gick ju finnemang. Dom där 4 veckorna med semester försvann ju i ett nafs utan att jag riktigt kände att jag varit ledig. OK, jo, en liten stund på slutet där kanske...  tycker dom kan införa betalt sommarlov på 10 veckor även för vuxna. Det vore väl nått för att få Svenska folket friskare eller? Skulle säkert spara några kronor åt div sjukvård.

Nästa favorit-dag (alltså nästa fredag) så åker jag ner och går på FORMEX! Det ska bli skoj. Alltid kul att se om det presenteras något nytt + att man får chansen att se saker "live" så man vet vad man beställer sen till företaget.

Så där ja, dags att ge sig av till dagis.

Läckert va?
Blev inbjuden till en grupp på flickr och kunde inte motstå att börja morgonen med att leka lite... ;-)

Den är behandlad med textur + en action som heter Carnival från Michelle Nicole. (kolla på mitt flickr så hittar du länkar till henne därifrån!)

Det här blev en favvo-bild från vår ridhusplåtning. :-)

Kock eller Kokerska sökes!

Fy böveln vad jag *ogillar* att laga mat.
Tycker det är aptrist...

... att ständigt fundera på vad som skall lagas och dessutom sen tillaga det. Känns som veckorna är ett enda långt hav av makaroner-korv-köttbullar-spagetti typ. Trist trist trist!

Jag vill ha GOD MAT, "lyxigare" mat än korv och makaroner, NYTTIG MAT!

Så finns det nån som älskar att laga mat och kan tillaga "lyxmiddag på en spik" som dessutom är våldsamt nyttig (typ GI-anpassad funkar utmärkt för mig) så welcome til our house!

Lön? Näe, skulle inte tro det. Du kan få sitta med och äta vid matbordet om du vill - det är helt ok! ;-) Utöver det utgår ingen ersättning alls, och får du lite tid mellan varven i grytorna kan du ju passa på att städa lite oxå. Det är fritt fram på den fronten.  Du kan ju vara trevlig/rolig oxå och tycka tjatiga barn är det bästa som finns så kommer du smälta in i familjen i ett nafs.

Bilder från ridhuset

Nu finns bilderna från hoppclinicen med Peter Eriksson på flickr.

Kan ju säga att det är *s-k-i-t-svårt* att fota i ett ridhus! Även om det är ett av dom bättre ridhusen eftersom det är riktigt stort och gott om fönster och lampor och vi tyckte det var jätteljust där inne så tyckte verkligen inte våra kameror det. Trist! Det objektivet jag har att röra mig med var absolut inte det bästa upptäckte jag när jag började kolla på bilderna i datorn. Skillnaderna till ett *bättre* objektiv är väl bara si så där 20.000:- eller nått... så förvisso kan jag ju tills vidare nöja mig med mina grumliga/brusiga bilder.... ehr.

Några förhandstittar:

Lite synd att fotona blev så brusiga alltså så där grämer jag mig lite, men å andra sidan så försökte vi på alla sätt och vis att få nån bra inställning utan att dra upp ISO i första hand, men det gick bara inte. Så ISO åkte upp på max (1600) på min kamera och resultatet blev som det blev.

Men men, jag försöker att bortse från taskiga bilder och tänka på att jag ändå blivit ett par erfarenheter rikare och fått massor av träning i att fota motiv i rörelse - vilket inte är det lättaste! Mot slutet när vi fotade kunde vi knäppa av ett kort i exakt rätt ögonblick istället för att ta en hel serie bilder över hindret. Då var man liksom mera med på *var* man skulle fota för att få bästa bilden. Som sagt, man lär så länge man lever - det är det viktigaste.

I övrigt har jag bestämt mig för att detta skall bli en höst med MYCKET fotograferande! Jag vill lära mig massor och få mer erfarenhet så det ev. går att få ett litet ben till att stå på i företaget. Det är en dröm/ett mål med hösten. Sikta på stjärnorna och nå trädtopparna - tycker jag låter helt utmärkt. ;-) Man ska börja med det som är lättast att nå.

Pestråttor och Glädjor

Visst är det skoj ibland att i ena stunden få spotta ur sig pestråttor och i nästa stund insupa glädjor? Tycker det hör livet till lite. Huvudsaken är att man avslutar med lite glädjor liksom... pestråttorna får inte hänga kvar och ta överhanden.

Här kommer några av mina pestråttor och glädjor som jag grubblat över idag.

Pestråtta: Att behöva springa UPP varje gång man ska göra nått i badrummet... upp för trappen, ner för trappen... börjar inse att det är rätt många gånger omdagen. :-D Vattnet är numera avstängt och bortkopplat på vår toa nere som skall renoveras. (pga vattenskada)
Glädja:  Att ha TVÅ badrum - så det finns ett som funkar om det andra skulle få en vattenläcka och behöva renoveras... !


Pestråtta:  Varför kan inte hästen promenera till grinden när han ser att klockan börjar närma sig "gå-in-dags" ??? 9 gånger av 10 får man gå till Långbortistan för att hämta honom i hagen.
Glädja: Jag har världens bästa häst - på alla sätt och vis.


Pestråtta:  Såååå mycket spännande man vill göra och sååååå lite tid. Undra om man kan sluta sova?
Glädja: Om jag får och kan göra 10 % av allt jag vill så är det i och för sig ändå mer än nog. ;-) Sikta mot stjärnorna och nå trädtopparna heter det ju. Om jag kommer till trädtopparna så skulle jag vara helnöjd med mig själv!


Pestråtta:  Att när man läser tidningen och tittar på en artikel om "träna efter din ålder" så måste man kika på siffrorna 40 och inte varken 20 eller 30.... (!)  Inte för att jag någonsin skulle komma på den befängda idén att börja träna i tränandets mening, men det var liksom det där med siffrorna som slog mig... *ehhrr*
Glädja:  Att man snart har 37 års erfarenhet av livet och faktiskt börjar få en hel del skinn på näsan. ;-)

Hästliv Siljan

Då var terrängbilderna redigerade från i fredags eftermiddag när jag och Åsa var ut och fotade. Har försökt plocka ur några russin som var dom bästa... blev ju som sagt ganska många foton. :-)

Kika in på
flickr så ligger alla där!     
(fler bilder än dessa på flickr alltså!)

Då börjar det bli dags för lite middag i det här huset... sen ska jag ut en sväng på min egen lilla hårboll. :-)

Poängen med fotografering...

ramlade över den här YouTube-videon på ett annat ställe och kunde inte låta bli att förmedla detta viktiga vidare till er som är intresserade av fotografi....

"Basic" - ja, visst, men absolut inte att förglömma i allt virrvarr av dyra prylar.

 

I övrigt har jag världens slappaste söndagsmorgon....känns helt ok och behövligt. I morgon är det dagis-dags igen för lillasyster och då är det bara att ställa sig givakt kl. 07.00 när klockan brölar och se pigg ut. *duuuhhhhh*

Är liiiite sugen på att ut och fota idag, men det blåser prutt så man lär väl fundera på VAD man fotar kan jag tänka. Blommor och annat stillsamt är ju inte att tänka på, men busiga hästar eller nått vore ju perfekt. Kruxet är väl bara att lyckas befinna sig vid hagen när hästarna behagar busa lite, annars är dom ganska stentråkiga där dom går. ;-D

Lördagsmys...

När kvällen kom föll lugnet....

... så även regnet.

Men det gör inget om man är inne.

Har redigerat foton hela kvällen i princip eftersom jag är lite gräsänka en stund.Kolla in
flickr om du vill se några fler bilder...

Nu tror jag att jag har redigerat klart dom bästa fotona från min eftermiddag med Anna-Lena och modellerna Maja & Tove. Tar ju minst lika lång tid som att fota - om inte längre....

Ville göra klart dom här först innan jag började betta i hästbilderna från igår. Det är ju några fler.... ÄHRUM!  Kan ta sin lilla tid. Har iallafall sorterat ut ett gäng på måfå - med tanke på hästarnas possition i luften - som jag planerar att kolla närmare på och få fram ett gäng fina bilder från. Ber att få återkomma med dom. ;-)

Insjödagen...

överreklamerat "bjäfs"...  känns det som.

Vi var dit en sväng, men det var inte mkt som lockade två "medelålders" längre.. fniss.
Man känner sig gammal.

Inte ett kort tog jag heller fast jag hade kameran med mig.
Dels för att det kom en rejäl regnskur (fast då var vi inne i en affär som tur var!)
och dels för att det helt enkelt inte fanns nått skoj att ta på som föll mig i smaken.Vill bara tipsa om en smart "regnkappa" till kameran som man enkelt kan ha med sig!

Ta en 3L påse (eller 5L om du vill ha mkt utrymme, eller du har större objektiv).
Gör ett hål i ena hörnet, trä över objektivet så du får hålet precis runt linsen längst ut.
Har du ett motljusskydd så skruvar du på det ÖVER plastpåsens kant! = inget läcker in den vägen.
Motljusskyddet är bra i sig då det ofta skyddar från regndroppar på linsen oxå!

Sen är det bara att ha "kameran i plastpåsen" så att säga. Enkelt och snabbt fixat vid en regnskur!
Plastpåsen tar ju rätt liten plats i fickan oxå... :-)

Se bara till att plastpåsen inte sticker ut över kanten så den syns på dina foton.

Du kan göra samma sak med en matkasse eller vad som helst om det blir akut! då kan man iallafall fortsätta fotografera om man behöver eller hinna söka bättre skydd utan att kameran far illa.

Liiite trött då....

Vilken hästdag det blev!

Åkte iväg hemifrån strax efter 11 för att lämna minstingen till svägerskan och sen tuffade jag vidare upp mot ridklubben i Leksand där det skulle visas fälttävlan. Åsa var redan där så vi tog reda på lite vad som skulle hända och var vi kunde placera oss osv. Två timmars fotande.

Sen åkte vi och tankade i oss var sin pizza och styrde kosan vidare mot Rättvik. Väl framme där så kollade vi vad som gällde där och var vi kunde befinna oss. Vi var välkomna att stå nere i manegen och fota bara vi inte var i vägen. Nemas problemas sa vi och med lite hästkunskaper i bakfickan så gick det hur smidigt som helst att hänga med på var dom skulle hoppa och vi snirklade runt mellan hindren där vi inte var ivägen för ryttarna. Det var föresten Peter Eriksson som höll hopp-clinic för 3 grupper med elever och ett helt gäng åskådare på läktaren som betalat in sig för att lyssna på allt. Det var planerat till 3 timmar men drog så klart över tiden efersom det blir lite pauser mellan grupperna osv så vi klev ut från körhallen (deras stora ridhus anpassat för körning av häst) ca 20.45. Fyra timmars fotande.

Så, summan av kardemumman...
ca 6 timmars fotande idag.
1100 bilder. ;-DD (mycket serietagning över hindren)

Nu återstår att tanka in dom i datorn och redigera dom bästa.
Vi har haft två riktiga utmaningar idag. Den första blev att tampas med strålande sol ute på terrängbanan och den andra blev att tampas med en inte allt för ljus körhall. Dock kan jag ju lungt säga att det var ett av dom bästa ridhus jag fotat i då det ändå var väldigt mkt ljus där! Men det är fortfarande inomhus så det blev till att pilla med inställningarna ett tag innan vi hittade något där bilderna gick fram ganska bra. (lär ju visa sig bättre i datorn gissar jag, så jag hoppas jag inte varit helt ute och cyklat när det gäller inställnigarna... phu)

Kan säga att det är gaaaanska skönt att sitta ner nu - det började kännas på slutet att vi stått hela dagen. ;-) Men skoj har vi haft och vi är en erfarenhet rikare.

Man får tacka och buga!

Tycker det är så skoj när ni lämnar kommentarer och jag rodnar när jag får beröm - det ska gudarna veta! (typiskt svenskt - eller hur?) fniss...

Tänkte jag skulle ha redigerat lite fler bilder att visa, men jag fastnade med pojkarna (son + kusin) framför filmen Willy Wonkas chokladfabrik istället.... inte så himla tokigt. *slurp*  Har ju läst boken när jag var liten, men nu skulle jag faktiskt vilja läsa den igen... böcker brukar alltid vara bättre än film.

Ang. gårdagens fotosession så är jag sååååå himla glad att (DU!) Anna-Lena frågade mig om jag ville hänga på och fota tjejerna. Hur skoj som helst! Och det var så trevliga och duktiga modeller - visst!?

Natti natt med er, nu ska jag leta på två små kattherrar och hoppa i säng. (helt utan kattor)

PS

några fler bilder från gårdagen finns nu på flickr!

Ännu fler kommer när jag haft tid att redigera.... ;-)

Brilliant föräldraegenskap...

Man försöker få sina barn att återgå till lite normala tider eftersom dagis och skola står runt hörnet tidsmässigt, men själv lyckas man med konststycket att vara uppe ÄNNU längre än normalt.... JÄSP! Inte bara en kväll.... f-l-e-r-a kvällar dessutom.... SMART.

Får nog ta och utöva lite föräldraegenskaper på mig själv snart. ;-D

Smakprov

på hur skoj vi hade det på eftermiddagen...


Det blev en del spex oxå så klart.... ;-)
Modeller: Maja & Tove Fotograf: Lisa


Nån som testat att ta på sig ett par högklackade skor PÅ en traktor nån gång?  Utan skyddsnät.... ;-D
Modell: Maja   Fotograf: Lisa


Vi konstaterade att traktorer är skoj.... ;-)
Modell: Tove   Fotograf: Lisa

Det blev ett gäng foton och jag har redigerat några av dom, bl.a dessa. Bilderna vi tog i skogen är ännu oredigerade så dom får ni se längre fram. Det var ett rätt härligt ljus där i skogen, inte lika bländande bitvis som här ute på åkrarna där traktorerna stod.

Nu gäller det att analysera och lära oxå.... och jag antar att det gäller att göra det om och om och om igen... det är väl det som kallas erfarenhet. ;-)

Fler bilder dyker väl upp på flickr oxå misstänker jag.OBS! Bilderna kan INTE användas (lånas/laddas ner etc) utan mitt tillstånd!
copyright: Lisa Nygårds

Tjoho vad skoj!

Det här vill jag göra fler gånger. ;-DD

Har precis varit ute och fotat ett par timmar med Anna-Lena och två modeller.

Nån i närheten som vill bli fotad i utbyte mot lite bilder? ;-D

Har inte hunnit kolla knappt på bilderna under tiden, bara på ett ungefär för att se att dom gått fram, men det ska bli spännande att kolla i datorn sen. Har fotat RAW för första gången (+jpg) så det kanske räddar nån miss. :-)
Tjejerna hade hela bagageluckan full i ombyte och bytte kläder värre än en 4-åring (internt skämt) så det var riktigt häftigt. OK, en hel bagagelucka låter ju enormt, men med tanke på att vi med skohorn lyckades pressa in 4 personer i bilen när vi åkte till skogen och fotade så är bagageluckan ungefär i modell handbagage.... hehe. Fast dom hade nog en hel garderob där ändå.

SÅKLART gav det mersmak alltså.... ;-D

Hann inte ens testa reflexskärmen, men vi tog ut den för att kolla hur den reflekterade ljuset iallafall, och konstaterade att den skulle varit typ 3ggr så stor minst. (och jag som tyckte den var stor när jag tog upp den här hemma... HA!) Nåja, önskelistan på fotoutrustning blev inte precis kortare.....

Toppenväder.

Perfekt dag för en ridtur (redan avklarat)
och att ut och fota lite... (jag håller på att förbereda...)

... och så lite jobb förståss... vilken dag är inte perfekt för jobb? (typ ingen, jag vet... men man måste ju låtsas ibland)

Får passa på att jobba lite mer ikväll eftersom jag blev på rymmen så mkt idag. ;-D Det är fördelen med att vara "egen" - man kan jobba när man vill (läs: man får jobba när man behöver det).

Redan mitt i veckan...

ja, dagen får ju snart anses som över och i morgon är det ju "mitt i veckan" tycker jag nog.
Två arbetsdagar avklarade, inte illa. Idag gick det dock lite segt, men med en liten spark där bak så blev det en del gjort till slut.

I morgon blir det lite halvspäckat.... men mest skoj. ;-)
Dagen får börja med en ridtur - det skulle visst bli rätt hyfsat väder jämfört med igår och idag. Det blir bra. Sen får jag jobba järnet lite och på eftermiddagen blev jag inbjuden att följa med på en liten foto-tur med Anna-Lena. Skoj. Äter allt vad det gäller foto just nu, är grymt sugen på att lära mig mer nämligen.

Har insett att jag är sån - allt eller inget liksom. ;-)
Är jag intresserad av något så lär jag mig gärna mycket och mer om det och ägnar stor tid till det. Sånt som inte faller mig på läppen bryr jag mig inte så mycket om. Projekten och föremålen varierar i tidsperioder men jag har lärt mig leva med mig själv och detta fenomen.

Var sak har sin tid - typ.
Det bekymrar mig inte så mycket att varje sak har sin "tids-era" liksom.... min far är lika dan så vi är väl släkt. ;-D Jag njuter av det medans det pågår. Kanske är man fanatiskt störd, men det gör inget, jag kan leva med det. :-)

Två stora saker som hängt med lääääänge och förmodligen kommer förbli kvar i mitt liv är hästar och pyssel. Hästeriet har 27 år på nacken ungefär... sjukt lång tid, men det är ju mer en livsstil när man tänker efter. ;-) Pysslet har 14 år på nacken och jag hoppas på många fler år. Med tiden har man ju blivit en datanörd oxå, men det hänger ju delvis i hop med pysslet och nu även med fotandet. Går inte att slingra sig undan en dator - så är det bara. Men jag anstränger mig inte för att komma undan den heller, tycker det är skoj.

Nog svamlat, nu ska jag för första gången sätta tänderna (?) i en liten burk med Häagen-Dazs-glass! Köpte ett sånt där gulligt prov-pack med 4 burkar @ 100gr st. (typ 1dl glass). Smart, för jag kunde inte bestämma mig vilken smak jag annars skulle ha tagit om jag provat en större burk.... ;-) Nu får jag testa alla...... mmmmmmm......

Så där ja!

Sommarens värsta åskväder passerade just.

Det där med att dra ut lite kontakter är inte så dumt ändå... dundrade på rätt bra kan jag säga... brrr....

Passade på att försöka fota lite oxå, blev en halv miljarders kort, men jag vete katten om jag lyckades fånga nån blixt. Måste kolla igenom dom i datorn för det är nog lättare att se där. Tyvärr är det ju för ljust alltså på dagen. Har ett gråfilter till kameran och det satte jag på så klart, men det hade varit bra med så där 3-4 filter till... fniss... Ska nog ta och köpa ett mörkare (ND-8 tror jag det heter, just nu har jag ND-4.) så kan man kombinera efter behag med ett eller båda.

En annan sak som dök upp på önskelistan är en sån där "lightning-trigger" eller vad 17 det heter. Nått man har till kameran som automatiskt löser ut (om jag fattat rätt) när det blixtrar! Verkar ju smidigt så slipper man stå och knäppa sig blå i väntan på en blixt.... i och med att det var så ljust nu så tog jag med 2sek intervaller. Blir ju snabbt många kort. Bilderna jag tog förra sommaren i Laknäs när det var mitt i natten = mörkt så kunde jag utan problem köra 10sek intervaller och det höll sig mörkt ändå. Ska ta och surfa runt lite efter mer tips om detta... alltid lär man sig nått. :-)

Står man och fotar så glömmer man av sig lite att åska är otäckt märkte jag. Verkar vara bra terapi. Slösar hellre på ett minneskort än att fördjupa mig i det otäcka. (fast fråga mig nån natt när det åskar så är jag nog inte lika klarsynt)

Ser ut att komma ett nytt mörker, men förhoppningsvis är det mest regn som kommer.

Ingen kompensation...

... för gårdagens regn idag iallafall... ;-)

Fast det gör nästan inget.
Det har varit rätt varmt ändå, och med tanke på att både jag och gubben börjat jobba idag så känns det lite bättre om det inte är så förtvivlat bra väder på kuppen.

Det blev en start i halvfart. Det är lagom. Hade lite uppdateringar att göra, ett par grejjer att beställa samt få iväg lite post. Allt sånt blev avklarat så det känns bra. Just nu känns hösten lång, men jag vet att inom en grisblink så kommer vi vara mitt i mässor och pysselmaror, utmaningar och tävlingar och dessemellan nyheter på både längden och tvären. Brukar inte vara en lung stund förrän man sitter och pustar lätt proppstinn efter alldeles för mycket julmat.... typ! Hösten är låååång, men aldrig i almanackan. Där är det på tok för få helger... iallafall i min almanacka. ;-DD Nån som har en bättre almanacka att skicka hit?

Så där ja, en lurvig svart katt kom och la sig mitt emellan datorn och mig, inknölad mellan mina armar när jag sitter och skriver. Rätt smidigt, men det funkar - allafall om man är katt.

Ooooops, nu tycker jag att jag hör nått bekant... Oscar Müller upprepar sig. Då är det bäst att vara lite försiktig med dateriet. Är fasligt rädd om min uppkoppling nämligen!

Sista semesterdagen...

Sitter fortfarande här ute på altanen och njuter.

Nya mörka moln rullar förbi och kanske blir det en rengskur till... det visar sig.

Sitter här och funderar på vad mina bloggläsare tycker om att läsa hos mig. Vad är det som intresserar? Foton, pyssel eller livet i största allmänhet?

Jag har ju ingen enorm läsarskara precis, men det vore kul att få veta vad det är ni tycker är roligast att läsa/se. ;-)  I samma veva som ni slänger in en kommentar om det vore det skoj om ni även skrev vad ni tycker är det bästa blogg-godiset! Ska ju ha en liten utlottning här bara jag får ändan ur vagnen för att fira mina 20000 besökare. hehe. Har inte hitat på nått skoj att lotta ut bara... så vad ska jag leta efter här i gömmorna - vad vill just DU kunna vinna som blogg-godis?

Buller Muller

Eller kanske Oskar Müller....
ungefär samma sak men med olika namn bara. ;-)

Japp, några muller har vi hört, men det är inte så där våldsamt hotande. Går nån enstaka regnskur förbi så där, svalkar lagom i luften. Rätt skönt.

Är lite sugen på att fota blixtbilder, men jag vet inte riktigt varifrån här hemma bara. Det är liksom träd och elände vart man än vänder sig här på gården, så det lär vara på ett väldigt nischat område det får blixtra i så fall. (som om det skulle hända eller?)  Nåja, kameran är iallafall redo *ifall* det skulle råka komma nått förbi. Man kan ju alltid prova. Vet att det är rätt svårt att fånga blixtar dagtid pga ljuset så det är en liten utmaning.

Ang. fotoutmaningar så har jag och Åsa sagt att vi vill fota lite hästar i slutet på veckan. Det är sånt här hästvecka vid Siljan (vad det nu heter med nått bra namn minns jag inte just nu) och dom började redan igår och håller på hela veckan ända till nästa helg. Fotoklubben har blivit tillfrågade om vi är inresserade av att fotografera vissa evenemang och den chansen får man väl ta om man dessutom är hästintresserad tycker jag. ;-)
Får vi som vi vill fotar vi lite fälttävlan vid ridklubben i Leksand på fredag samt en hoppclinic med Peter Eriksson i Rättvik på fredag kväll. Blir liksom två flugor på smällen där. Ögonen får fota och öronen får lyssna på hästsnack. ;-)

Sitter ute på altanen och regnet trippar så där härligt mot taket... 
.... eller .... nu får jag nog skriva smattrar för det ökar i styrka... TUR man har bra tak. (och tack för trådlöst när det gäller internet - hehe)

Dom hade inte lovat värst mkt regn idag faktiskt så det här är överkurs, men då kanske det blir finare nån annan dag istället, lite kompensation måste vi väl få.
Kolmården - part 2

Nu har jag suttit och gjort lite bloggbilder av andra dagen på Kolmården. ;-)
För den som är nyfiken såg vår dag ut ungefär som följer....  (varning för mååååånga foton)

Vi började i Safariparken


Vi träffade skogens konung det första vi gjorde. (eller det här är väl mer skogens drottning kanske....)


Här har vi iallafall en av konungarna.... ;-)


Några (eller rätt många föresten) Bambis såg vi oxå.


Även om det är "baksidan" så syns det väl vad det här är för djur... ;-) Trist bara att dom visade ändan mot oss. ;-)


En av "Karafferna" vi såg oxå... ;-)


Dom rekommenderade att man *inte* stannade här då strutsarna hade en förkärlek för att käka lösa delar på bilen, så som vindrutetorkare, lister etc som gick att pilla bort. ;-)


Nått horn-djur. ;-) Ganska maffiga saker som springer runt med på skallen...


En bäbis-lama.


Vildhundar, ganska busiga sådanna.


Och så kom vi till avdelningen där vi verkligen inte fick ha rutorna nedvevade.... ! (var inte så sugen på det heller i ärlighetens namn....)  Men visst ser den väl härligt gossig ut den här nallen?


En ur vargflocken. Fanns vargar både i safariparken och i själva djurparken.


En annan skogs konung. Dom här var inte lika fotovänliga, och här var det dessutom *egentligen* förbjudet att stanna överhuvud taget, utan man skulle rulla på igenom lejon-delen. Fast den raden hade nog bilen framför oss inte läst... så jag försökte passa på att fota så gott jag kunde när tillfälle gavs. Tyvärr låg Lejonen inte så smidigt till ur fotosynpunkt.

Då var Safari-delen slut. Kan faktiskt rekommendera att åka den tidigt på morgonen (den öppnar en timme tidigare än själva djurparken) eftersom djuren verkade ha fått mat ganska nyligen och befann sig rätt nära vägen och lätta att se. Det var inga djur som gått och lagt sig i skymundan så att säga.


När vi kommit in i djurparken igen så åkte vi linbanan det första vi gjorde. Ingick inte i biljetten utan fick betalas extra för. Inte speciellt märkvärdigt men en upplevelse för ungarna ändå. Man såg egentligen inte speciellt mkt av parken så där (bara bitvis) men som sagt, en kul grej att göra iallafall.


Och så hamnade vi i öknen igen... ;-)  Här hade hela gänget samlats på en fläck - smidigt.
*smile* nu allihopa!


Spännande att stå och titta på djur så nära. Inga staket (nästan) som var i vägen.


Söt pellefant.  Ser ut som en bäbis på kortet ser jag, men det var det inte. Det var en vuxen sak. :-)


Timon & Co bodde utanför elefanthuset. Här är spanaren...  vilket tålamod!


Två barn i ett elefantspår. Snacka om tassar!


En och annan Gam sprang vi förbi oxå. ;-)


Dom här är väl söta!? En liten familj som låg och solade sig på en stor sten. Tror det var Vattensvin om mitt minne inte sviker.


Rovisarna slår ju mitt hjärta lite extra för. Dels för att det är fåglar och dels för att dom är så läckra. Tyvärr missade vi deras show precis och kom när dom stod och pratade lite med publiken efteråt.


Mera bus och lek, jag tror detta var inne på Wild Camp - lekplats för dom lite större typ.... ;-)


Jodå, även den lilla har förkärlek för sånna här åkdon! ;-)


Dagens lunch intogs borta vid delfinerna - där fanns det nämligen en hamburgerrestaurang. Väldigt välbesökt i lunchtid får man väl säga. ;-)


Ytterligare ett bevis på att vi har små apor i familjen... ;-) (notera tigersvansen från den stora som smyger fram....)


Dom här sötnosarna kan man stå och titta länge på. Fast egentligen så händer det inte så mkt mer än att dom är väldigt söta när dom står och äter. Präriehundar tror jag väl dom hette.


På långt håll såg vi den här björnen som hade en liten kort show ovanför vattenfallet...  Tur man har zoomobjektiv så det gick att få lite mer än en fluglort på kortet iallafall, för när vi passerade björnarna dagen före så låg dom och sov och var inte alls lika roliga. :-)


Ett bevis på att jag faktiskt existerar... fast jag gör mitt bästa för att hålla mig *bakom* kameran! ;-)


Och så tryckte vi ner lite mer glass. Gick rätt bra - ingen protesterade högljutt iallafall.


Och vi hade inga problem att hitta tillbaka till bilen när vi skulle åka heller, till skillnad från
vissa andra. ;-)

Måste bara rekommendera...

Det här receptet som jag sprang över i Annikas blogg!

Här är direktlänken till Santa Maria.

Vi bjöd våra gäster på det igår och det blev MYCKET uppskattat kan jag säga. Även för egen del, hade aldrig testat det innan men det såg så gott ut redan på bild så det måste bara smaka bra tänkte jag. ;-DD Antar att man kan krydda med nått liknande, men den där kryddan var faktiskt lite speciell och inte så farligt stark som jag först trodde - lite drag i den, men när till och med jag kunde äta utan att drabbas av "drak-eld" så var det ok.Dagens ridtur var riktigt trevlig. Vi fick lite inslag av lite lätt regn följt av tropisk värme typ. Sen kom vi på ett ställe där det plötsligt lättade och blev svalt och skönt innan vi på nytt red in i en "vägg" utan luft. PHU! Häste fick en välförtjänt dusch efteråt och strax är det min tur. ;-) Gissar att det kommer bli varmt idag oxå. Igår em/kväll var det nästan otäckt ett tag. Kvällspromenaden till stallet blev rena träningspasset typ, jag var helt sjöblöt när jag kom hem.

Nu ska jag njuta av en härligt ledig lördag. Ev. funderar vi på att åka iväg och se på lite flygplan mm ute i Siljansnäs. Dom har sitt årliga jippo/träff den här helgen.

Lördag morgon

och VARFÖR går man frivilligt upp den här tiden.... jäsp!

(för att hinna ut och rida innan det blir tropisk värme ute så klart...)
Fast vi har ett hägrande mörker inte så långt bort så jag undrar jag vad det kan ge. Kanske lite regn? (bara inte åska!) Bäst att göra en back-up med regnkläder iallafall.

Igår var det nästan hemskt ute... men bara nästan. Man ska ju inte klaga, och jag har ju faktiskt längtat efter sån här "kräk-värme" en gång till så man får känna av lite mer sommar innan det är dags för löven att trilla av. Så nu ska vi njuuuuta av solen och inte önska oss regn - glöm inte vad som föll i juli... (fast det verkar vi redan ha gjort märkligt nog?) Jag tror Leksand uppmäte 233 mm under juli. Det skrevs oxå att om det kommit som snö hade det rört sig om ca 3,5 meter. Känns ju bra att det inte snöar så mkt på sommaren iallafall. (vanligtvis)

Åter till frukosten...

Bilder från sandlådan...

Dags att visa några bilder från våran sandlåda/vallgrav innan det är dags att skotta igen kanske. ;-)

Det räckte med att gräva EN gång som tur var, läckan är nu pluggad och det ligger ny slang i backen till ladugården. Skönt - nu hoppas vi att det är nog med saker som har med vatten att göra ett tag.


Stora pojkar har STORA grävskopor när dom leker i sandlådan... ;-)


Stora som små är nyfikna...
Själv satt jag precis innanför fönstret där i ladugården och passade på att kolla datorn lite och ladda ur bilder ur kameran så det var väl si så där att ha en grävskopa svingandes precis utanför. ;-)


Den som gräver en grop åt andra...
Nej då, maken fick lov att skotta det sista i botten så det inte grävdes sönder några gamla slangar där allt skulle sitta ihop. Behöver ju liksom inte skapa extra arbete utöver det som redan är. ;-) Han som körde grävskopan var dock otroligt skicklig. Han gör ju sånt där hela dagarna så snacka om att kunna skotta på milimetern om det behövdes!


Ouch! Den här smärtade lite, även om jag inte precis är den som bryr mig i hur gräsmattan ser ut. Men det sved nog lite när han bara barkade av gräset som smör....
Så där ja, nu har vi börjat i ena änden (vid ladugården) och i andra änden (här vid brunnen) så då är det bara att fortsätta och försöka gräva klart emellan....


Och när allt är grävt och klart såg det ut så här på gården när man kikade ut genom dörren... intressant. ;-) Så här stor sandlåda har vi nog aldrig haft faktiskt.... hehe. För det är vad det är SAND SAND SAND! Alltid nått positivt med den där himla sanden oxå. Lätt att gräva och bra när vattnet rinner igenom. Dåligt dock när inget växer. För första gången på länge är gräsmattan längs vägen (längst upp till höger i bild) GRÖN! Det beror på att det kommit så mkt vatten. Annars brukar den vara ungefär samma färg som sanden är nu.... brun. Finns ingen matjord som håller kvar fukten till gräset så det torkar på nolltid. Skoj.


Sist men inte minst (!) Vallgraven! ;-)  Det ska ju ner en bit i backen för att klara frost etc så det blev till att gräva en bit.  Nu återstår bara att skotta igen allt. Rörmokaren har varit här och kopplat ihop allt igen så det är rätt gjort så nu ska sanden vräkas i och packas, packas, packas.... ska bli spännande att se hur det går. Funderar på att norpa ett par skottkärror sand till en sandlåda.... hehe....

Sist men inte minst... en kattbild. :-)

Det är Cissi som ligger och latar sig och Zeke som spatserar runt och kollar läget. Gissa om kattorna haft superkoll på grävningen - man har bara väntat på att man ska få lov att klättra ner och fiska upp en katt ur brunnen eller vallgraven. ;-)

Farfar (min) var här föresten och hälsade på Zeke häromdagen för att se att han hade det bra. Vet inte hur mkt han förstod men han pratade lite med Zeke iallafall och så där. Zeke var inte så superintresserad så jag antar att det betyder att han bestämt sig för att bo här iallafall. ;-) Torsten och Zeke är fortfarande inte speciellt överens, men det går hyfsat. Torsten har lärt sig hur man lurar bort Zeke och så länge han vågar gå in och äta etc så är det ok känner jag. Kanske med tiden att dom kan bli bra kompisar, men det tar nog en stund. Så fort Zeke kommer i närheten av Torsten så morrar han som en hund ungefär.... låter ganska komiskt.

Nu ska jag ta och njuta av det härliga sommarvädret och fundera på när jag ska orka åka iväg och storhandla. Det lockar inte så jättemycket när det är hett som i "H" ute.... kanske ska vänta till sent i kväll istället.... affären har ju öppet ända till 22 om jag inte minns fel.

Så här skall en semestermorgon se ut!

Tänk - jag har iallafall fått EN härlig semestermorgon.

Jösses... EN.... ofattbart.

Men jag njuuuuter.

Tänk att få sova så länge man har lust, vakna ostört.
Gå upp och göra sig frukost.
Läsa morgontidningen i lugn och ro.
Zippa på en kopp te.... tills det nästan blir kallt.
Surfa lite på datorn...

Upptäcka att man faktiskt inte har så mycket planer för den här dagen....

.... ännu.

Bara en sak som felar....

... man kunde ha varit i en sommarstuga nån stans, lite avskuren från omvärlden oxå och upprepat den här morgonen i si så där 4 veckor eller nått. ;-)

Nu går liksom semestern mot slutet... tänk att 4 veckor nästan är över. Och för makens del är det 2a och "sista" veckan - sen är hans roliga över. Trist. Men sånt är livet den här sommaren.... bara att stå ut.

Föresten kom jag nog på att vi har ett projekt här idag ändå... dom lovar ju fint väder ett par dagar så man kanske skulle ha sopat av altanen lite från allt skit som hamnade där när vi rev ut badrummet... och letat på altanbordet som råkade hamna inne på loppiset för att vi behövde ett bord. Så kanske det får bli - vill nämligen kunna njuta av lite sommar nu.

Sen är det väl en bagatell att vi har en vallgrav på gården och världens största sandlåda, det är ju helt naturligt - eller? Känns inte riktigt som det är min avdelning att göra nått åt iallafall så den kabeln är bortkopplad i min hjärna. ;-)

TILLÄGG NGT SENARE:
Uääääk - jag tror jag hittat alla muterade långbens-spindlars paradis i högen med gipsbitar och fuktiga spånskivor där ute på altanen.... naaaajs....  ok, dom är iallafall UTE!  Nu får nog gubben förflytta resten tror jag bestämt. SEN sopar jag!

Sandslott?

Idag har vi fått världens största sandlåda på gården.... tjohoooo.... undra om vi skall ta och bygga lite sandslott här framöver kanske?

Eller göra vallgrav rätt över gården...  kan bli snyggt med en liten bro i trä och nått vattenfall eller så...

.... eller inte.....

Det positiva är att vattenläckan nu verkar vara lokaliserad och bortkopplad. Alltid nått.

Kan man begära att det ska komma nån och fixa badrummet oxå nu kanske?

Första dagen på Kolmården...

Första omgången har lämnat kameran...


Tjohooo barn! Vi har SEMESTER!!!
(jösses vilka muntergökar jag hittade här.... första kvällen...)


Och så var vi äntligen där.... inbetalade (1370:- fattigare) och redo att möta djuren...
Vi går hitåt - nej ditåt - nej vi måste kolla här först.... ska vi inte gå snart?


Vi började med Bamses Värld och släppte loss barnen en stund. Det fanns så mkt spring i benen så det var lika så bra. Där fanns mkt att klättra på/i/under/genom som passade dom flesta. :-)


Det närmade sig snabbt lunchdags och eftersom det fanns bäst "barn-käk" i Bamses Värld så fick ungarna börja med att äta. Pannkaka blev det för både stor och liten. Jag och maken planerade att äta på ett annat ställe eftersom vi inte var sugna på pannkakor eller köttbullar....


En mumsig portion pannkaka i "vuxenstorlek" till sonen.


Bara för att förtydliga... det var från Farmors Kök maten kom. ;-) 


Det fanns spännande stigar och gångvägar även ute i skogen... så klart måste barnen undersöka och upptäcka dom alla och mamman hängde på så gott det gick. Maken fick vara vangskörare och hålla sig till vägen...


Och vi tittade på djur, både här och där, på längden och på tvären, upp och ner, hit och dit. ;-)


Även helt "vanliga" djur var spännande, iallafall för den minsta av oss. ;-)


Vi var in och klappade lite på djuren i barnhagen och så här nöjd är man då... (eller om hon möjligen härmar en get - vad vet jag?)


Vi vuxna ska få oss lite mat och barnen utövar lite "syskonkärlek"....
Maken åt sig lite kycklingfile med ljummen potatissallad och jag åt rimmad lax med dillstuvad potatis. Kändes aningen bättre i en vuxenmage än pannkaka. ;-) (Betydligt dyrare oxå....)


Ta kort på mig och "dinosaurien" mamma... sa den minsta.
Ja visst hjärtat - det skall jag göra, vi tar med storebror oxå.... och "dinosaurien". ;-)
(som för övrigt var skelettet av en tiger)


Den här skulle man vilja klia i nacken... visst? Så mjuuuuk och skön den ser ut.


- Är djuren riktiga mamma??? (frågade dottern)
- Ja hjärtat, dom är riktiga... ;-)
Väldigt riktiga.
Men frågan är nog befogad när den kommer från en "nästan 5-åring". Har man aldrig i sitt liv sett dessa ovanliga djur förr så kan man ju tro att det är en animerad film bakom glaset kanske? Det är ju inte precis dom djur vi har hemma i skogen, och föresten, man ser ju knappt dom som verkligen finns i skogen heller för den delen. Man får vara glad om man ser ett par rådjur då och då. Jag menar.... hur ofta ser man en *riktig* tiger liksom?


Vi satt och tittade på delfiner ett tag. Oxå ett märkligt fenomen för en 5-åring då vi faktiskt kunde se UNDER vattnet utan att ens bli blöta. Spännande. Bara en glasruta som höll vattnet på avstånd. ;-)


Sen gick vi så klart in och såg den obligatoriska delfinshowen. Mäktigt!!
Man blir ju klart impad varje gång och jag var ju så klart lycklig över att det gick så bra att fota där inne... fniss... Det här är ett av mina favoritkort därifrån.


Efter att ha sett lite mer djur så gick det ner lite eftermiddagsglass oxå. ;-) Många glassar blir det en sån här dag så klart... även vi vuxna fick glass... och vi smaskade och åt.


En av oss blev överlycklig när hon ääääntligen fick se aporna!! Det hade hon tjatat hela tiden om - finns det apor där mamma??? Inte för att jag vet vad det var för speciellt med dom, men eftersom damen är en apa själv (kinesiskt horoskåp) så kanske det sitter i generna... fniss..
(JA, jag VET att det är en gorilla och ingen apa, men förklara det för en 5-åring)


Vi hann med en del av det "tunga artelleriet" första dagen... Vilka bjässar!

Sen var klockan slagen för stängningsdags och vi begav oss mot utgången igen. Vi hade inte riktigt sett allt så nu var vi blada över att vi faktiskt betalade in oss för två dagar så slapp vi jäkta runt hela parken. Det hade ingen av oss orkat. Det var nämligen inte förrän i sista stund vi bestämde oss för om vi skulle ta en eller två dagar. Vis av erfarenheten med ungar som lackar ur ganska fort så sa hjärnan EN dag. Men med tanke på hur mycket som fanns där inne + att vi INTE hade bråttom och inte heller SKULLE HA bråttom, så tänkte vi oss TVÅ dagar. Och så blev det alltså. Inte en chans att vi hade klarat det på en dag eftersom barnen ville leka överallt där det gick och vi nu alltså inte hann se alla djuren heller...

Barnen hade säkert överlevt det, men vi vuxna ville faktiskt se elefanterna oxå, och sedan tjatades det villt om linbanan, så vi sa att den tar vi "i morgon". ;-) Skönt att faktiskt kunna ha lite saker kvar. Även safariparken var ju ogjord.


När vi kom ut till parkeringen såg vi denna häftiga himmel.
Molnen gick liksom i vågor, kanske svårt att se på fotot, men det såg otroligt häftigt ut i verkligheten.

Då var första dagen avklarad. :-)


10 besökare till...

och sen slår räknaren över till 20.000 besökare.

Sanslöst.... ;-)

Kanske är det just DU som trampar in och blir besökare 20000 ???

Ska hitta på nått skoj bloggodis här för att fira lite - får återkomma ang. det.

Mera bil

En ny laddning bil-bilder finns nu på flickr. (länk i vänstermenyn!)

Orkade inte fixa alla ikväll så det kommer fler senare.


Borta bra, hemma bäst!

Nog är det så alltid. ;-)

Kom hem strax efter lunch redan så vi har hunnit packa ur oss och fått pusta lite så nu hoppas jag det blir en skön härlig kväll. Vädret är strålande!

Får återkomma med lite bilder etc.

Bilder på fler bilar från CCW kommer dyka upp på flickr inom kort oxå för den som är nyfiken på fyrhjulta saker.

En kanondag... (med "Lassi-varning")

vädermässigt....

och vi har åkt bil idag.... ;-DDD Not så bra tajming kanske?

Vi började dagen med att åka till Linköping och promenerade runt i gamla Linköping och tittade på alla hantverkare mm och ett mkt viktigt besök i Cloettaboden. ;-) Mums. Strålande härligt väder, men dom gnälliga barnen vi hade med oss vet jag inte riktigt vems det var.... varken jag eller maken kändes vid att vi hade sånna ungar.... Hm! Det löste sig efter ett tag med lite glass och fika iallafall på "Ragnars Café" och nu är det lite Lassi-varning.... *Jag har stått precis bredvid Ragnar Dahlberg idag* ;-DDD  Jag UNDVEK dock att ta kort, be om en autograf eller liknande för det hade varit förskräcklig tantvarning på det, men gjort svärmor GRÖN av avund säkert... hehe....

Idag har vi avverkat en väldigt kort dagssträcka men haft det trevligt och lugnt.

Vi har stannat till och sett slussöppning för en segelbåt, ätit pizza, badat i Vättern och nu ska vi ta och sova oss lite innan vi styr kosan mot en STOR leksaksaffär - för det har "mamma lovat". ;-D Höjdpunkten var dock när vi åkte UNDER vattnet (Göta Kanal) - ungarna tyckte det var MYCKET märkligt.... Dottern frågade om vi kommer bli blöta då, men vi försäkrade henne om att det kommer vi inte bli. När vi väl åkte under kanalen så var det väl inte så himla märkvärdigt precis... fniss...

Blir mycket att dokumentera från bara några dagar.... ;-)